maandag 7 december 2015

Oom Klaas en de versjes (vertaald uit het Gronings..)

I
edereen weet het wel, zodra oom Klaas weer in het land is worden er versjes voor hem gezongen. Zo heb je “Zie ginds komt de stoomboot” , “Hop! Hop! Hop! Paardje in galop!” of “Zachtjes gaan de paardenvoetjes” en ga zo maar door.

En de versjes worden constant gejengeld door het kleine grut, in de hoop dat oom Klaas, beter bekend als Sinterklaas of simpelweg Sint, ze een cadeautje in de voor de  schoorsteen  radiator gezette schoen doet. En meestal geeft oom Klaas dan ook wat, helemaal als er ook nog eens een winterpeen in het schoentje is gepropt voor het paard – die trouwens op stal staat bij oom Loeks (als dat maar goed komt…) -.

Maar er zijn ook versjes die een loopje met de waarheid nemen. Laten we eens kijken naar deze zinnen uit het welbekende “Hoor de wind waait door de bomen”. Dit versje kent iedereen. Maar een paar regels zint oom Klaas niet. Het gaat hier om:
Vol verwachting klopt ons hart
Wie de koek krijgt, wie de gard
En
Maar o wee, o bittere smart
Kregen wij voor koek een gard
Eerst het kleine joch of meisje in de stress brengen door ze koek te beloven, om ze daarna alsnog een pak op hun duvel te geven? Welke gek verzint zoiets? Oom Klaas zeker niet! En wat te denken van deze zin:
Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe
Maar wat is het geval? Oom Klaas zou het nooit durven om een kind te slaan met een bos takken. Zoiets komt totaal niet in hem op. Hij zou wel gek zijn om dat de doen! Binnen de kortste keren heeft hij de kinderbescherming achter zich aan!

Nog zoiets… Iedereen  heeft weet van de zak van oom Klaas. Daar worden zelfs grappen over gemaakt. Maar het is niet leuk. Hoe het verhaal van kleine kinderen in een zak stoppen om ze naar Spanje te ontvoeren de wereld in is gekomen weet oom Klaas ook niet, maar een kind in een zak stoppen, nee daar begint de beste man al helemaal niet aan. Het kind zou onderweg eens stikken!

Wat in vroegere tijden heel pedagogisch (whoei, da’s nog eens dure taal) verantwoord was is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Want een kindervriend die zulke vreselijke dingen doet, is snel kindervriend af. En we weten nu allemaal wie vervolgens aan de haal gaat met die titel, ene Claus  uit het hele hoge Noorden!

Op deze wereld loepen genoeg gekken rond, die kleine kinderen ik weet niet wat iets vreselijks aandoen. Aan dat soort praktijken doet oom Klaas niet mee! Een beetje plagen, met Sinterklaasgedichtjes, ja dat vindt oom Klaas leuk. Maar sommige zaken gaan ook oom Klaas te ver. Dat zijn juist de luitjes, die een pak slaag met de roe verdienen!

PS Eh, ik geloof dat ik gehakt ben… want dit kreeg ik net op mijn scherm:
OVER DIE CHARLATAN GA JE NIET PRATEN, GEEN CL☠☣S!!! DIE NAAM HEEFT MONNEER AANGENOMEN OM MIJ DE VLIEGEN AF TE VANGEN!! WANNEER LEER JE HET EENS JAN? IK VIND HET AL ERG GENOEG DAT JE MIJN FAMILIEGEHEIMEN HIER VERKONDIGT, EEN BEETJE RESPECT VOOR MIJ HEB JE OOK AL NIET MEER!!!
Oef! Oom Klaas is toch wel erg allergisch voor een bepaalde naam… Waar zou dat nu mee te maken hebben??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten