woensdag 1 juli 2015

Over kabouters

I
k heb  wat met trollen. En des te minder heb ik op met met kabouters.  En dat komt deur hun gedrag. Oh joa, ik wait het wel; mainste miensen denken dat kabouters vrolijke luutjes binn'n. Dat komt onder andere deur de bouken van aine Rien Poortvliet. Dairenlaifhebbers zollen het wezen, wonend in 't grote bos... Ja, ja..

Loaten we het ains hebben over Paulus de boskabouter en kabouter Plop[1]. De televisieprogramma's over dat soort figuren worden specioal veur de klaine knuppeltjes van ain joar of vaier mokt. Want kaboutertjes binnen ja zo oardig en vrolijk en oh zo vrundelijk.

Dat binnen je reinste propagandaverhoalen! En as je de klainsten mor vrougtiedig begunnen te vertellen dat kabouters zo stoer, zo charmant en zo oardig binnen (volgens mie heb ik dat wel es voaker heurd; was der nait zo'n verske?), waiten ze loater nait aans dan dat alle kaboutertjes goud en laif binnen. Zo wordt ’t leutje grut wordt deur de bonzen in TV-laand  hersenspuild. 
Mor ja, dit kinn’n je in dizze moderne tieden verwachten.   Pabbe en moeke binnen overdag aan’t waark en as popkes van de crèche of schoule kommen, worden ze subiet achter of veur televisie (gelang ’t standpunt)  zet. Kinders  weer stil en zo waiten ze nait aans, dan dat kabouters elke dag in ain melkhaarbaargke zitten te lanterfanten  of stompzinnige dansjes doun.

Tot mien grote spiet mout ook ik bekennen dat ik lange tied in het sprookje van Paulus en Plop heb  leufd. Mor ik bin van mien geleuf of.  Want loat mie joe eem haardhandig uut de dreum helpen: Zo binnen kabouters ABSOLUUT nait! Wêl eerder wel ains keken het noar de Belgische Man biet hond wait woar ik ’t over heb.  Doar was ain asociale kabouter met de noam Wesley te zain.
En zo binnen kabouters dus almoal! Klieren tot en met. 

Wat? Ze hoalen joe geregeld 't bloud onder de noagels vandoan! Vandoar dat ik joe wil woarschauwen veur kabouters. En doarom zol ik joe ain poar veurbeelden geven van wat veur gekkigheden ze aalmoal doun. Mainste dingen kommen, denk ik,  wel bekend veur.

Zo binnen der toenbezitters dij zich nait goud lieken te beseffen, wat veur ain ellende ze op hals hoalen as ze ain stainen figuur in de toenwinkel kopen en dij in 't toentje zetten. Voak het de beste man of vrauw ain vievertje aanlegt om der viskes in te doun. Hail oardig. En doar mout dan ain kereltje met puntmutske op en met hengeltje in de haand aan de kaant bie ploatst worden.

Dat ze de kat op 't spek binden - of aans zegt - dat ze ain wolf in schoapskleren binnenhoald hebben, dat lichtje komt nait bie ze op. Want kabouters hebben oaltied zo'n gezellig dik buukje en van dij vrolijke kleertjes aan. Met puntmuts. Laifst in de kleur rood.  Wat dizze toenbezitters nait beseffen is dat ze noa ain goud half joar van bienoa alle vissen, dij in de viever zaten, of binnen.

De domkoppen geven dan voak raaigers de schuld van 't leegvreten van de viever. Fout! Zoas bie de de som ain plus ain twij uutkomt, zo is dat ook met kabouter plus hengel.  De uutkomst is oaltied viever leeg, dat is zo ainvoudig as wat! Weg is de dure investering in goldvissen en koikarpers! Dat dikke buukje van kabouters is der nait veur niks. Of dochten joe dat kabouters gain vis lusten? En dan heb ik het  mor nait over dat puntmutsje....

Nog ain veurbeeld. Der binnen van dij toenversieringen met schopke, schoffeltje, haarkje of kruuwoagentje in de handen. Wat dochten je wat dat soort luutjes met joen moestoentje doun? Zodroa de gruinte en 't fruit riep is, binnen de kabouters er as de kippen bie om alles in 't kruuwoagentje te stoppen om 't spul in ain kissie aan kaante van de weg te verkopen veur ain habbekrats. Zulf zain! Je kinnen in haarfsttied nait fietsen zunder  kroampies aan de kaante van de weg tegen te kommen woar pompoenen[2], dij ofkeurt binnen veur bewoning van kabouters, massoal aan de kaant van de weg veur dumpppriezen weggeven worden. Of dochten jullie dat pompoenen verkocht werden veur de sier?? Dan hebben je 't glad mis!

Volgend verhoal met gelieke strekking. Denken je dat je ain mooi moaltje eeteerappels kweekt hebben veur aigen gebruuk in de winterperiode, kiek dan uut veur de kabouters! Binnen de körtste keren stoat er ain bord in de toene met doarop Ardaappelen te KoOp !! Drei Euroo per vaif kieloo. En doarnoa hebben je allenig mor gezeur aan de kop van de buren omdat ze denken dat je ain domkop binnen. 'T liekt er net op asof je de eerste en twijde groep van de legere schoule oversloagen hebben want de woorden op't bord binnen toch zo goud spelt[3]!

Vervolgens kriegen je dat gedou en gezemel met potentiële eerappelkopers, want dij loaten zo'n boetenkansje natuurlek nait lopen. Je kinnen nait meer roupen dat je gain eerappels verkopen, want as je dat doun wiezen de belangstell'nden terecht noar dat bord dat in de veurtoene stait. En 't bord dij dat toenkaboutertje hienzet het kinnen je nait zo mor vothoalen, oh nee. Binnen drij tellen stait dat bord weer op zien plek. En zo binnen je hail rap deur joen winterveurroad eeteerappels hien. En mouten je noodgedwongen noar de AppieHaa tou om veuls te dure eerapels (voak met gloazige ogen dij je zo mooi aankieken) aan te schaffen. Al joen noeste arbeid noar de  @#$%!

Met daank aan de kabouters. Ik heb de zin mor eem censureert. Kinder lezen ook met.  En as je oeit de kans kriegen om der wat van te zeggen tegen de toenkabouter, let dan goud op! Nog gain dag of twij loater kinnen je in kraante lezen dat gemainte metingen doan het en dat er giftige grond is vonden in -oh wat touvallig- de buurt woar je wonen. Je kinnen drijmoal roaden woar de gemainte de giftige grond het aantroffen.  En je wozzen zeker dat dat er twij doagen eerder der nog nait was. Zoll’n de kaboutertjes wel doan hebben is dan ’t antwoord. Letterlijk!

Willen je zulf wat van kabouters doan hebben, dan mouten je ze wat te eten geven. Simpel as wat. Doun je dat nait, dan hebben je de poppen aan 't daansen. En dat is je reinste chantage van dij puntmutsfiguren. As je wat verstommeld hebben, dan wordt ook voak zegt dat kaboutertjes het doan hebben. Mor nee, dat ligt net eem iets aans! Grode kaans dat de kaboutertjes het wegrooft hebben veur aigen gebruuk!  Kabouters binnen net eksters. Met as gevolg dat je de verloren dingen noeit nait terug zain.  Al lezen je tegenwoordig voak in kraante dat trouwringen en zuks inains noa drijendattig joar of nog langer weer terugvonden worden. Doar is ookwel  ain verkloaring veur, de huus- toen- en keukenkabouter is simpel noar ain aandere plek verkast. Voak is men dan ook bliede dat men zien snuusterij weer terug het en dat men van ’t gedonder van de puntmutsenmaffia of is.

Joa ze hebben wat gemain met trolletjes. Zo kinnen ze urenlaank doodstil as ain bakstaine aan kaante van de viever stoan met hengeltje (voak met zo'n lachende grijns om de kop dij nait aans te bestempelen is van "wat ik heb jullie mooi tuk met mien truuk"). Tougeven, trollen kinnen ook knap lastig wezen. Doar waiten ze in Noorwegen en Zweden alles van of. Mor vergeleken met kabouters binnen trolletjes engeltjes!





[1] Dat is ain kenmaark van ze, ze hebben voak noamen dij met ain P begunnen. Kabouter Wesley's oalders waren wat minder traditionele luutjes. Zien Pa haitte dan ook Spillebeen, dij van dat hien en weer gewip op paddestoule (yup, zo'n aine met van dij rood met witte stippen). Aan dit feit kinnen je zain dat kabouters hailendail niks om de natuur geven. Kiek mor es goud rond, overal zain je omgeknakte paddestoulen. Puur vandalisme deur kabouters.

[2] woar het verhoal vandoan komt dat ze in paddestoulen wonen is mie ain groot roadsel. Goa mor noa, ain padestoule is veuls te klain om te wonen veur kabouters. Pompoenen kinnen uutholt worden, kinnen roampies in zet worden (op de methode wat as ik as klain kind wel es dee, twiegje of takje pakken,  wat natte spinrag deraan hengelen en dan met vinger veurzichtig derover wrieven, zodat spinrag deurzichtig werd) en wandjes binnen ook nait oal te moeilijk. Ain stoofke met beetje törf derin en de gemiddelde bemiddelde kabouter het het prima veurelkoar. 

[3] Dat kriegen je met kabouters, want dij hebben het schrieven best wel redelijk ofkeken van de miensen, mor ze hebben dat spellen noeit zo goud in de vingers kregen. Vandoar dat er ain Eetje of Ootje teveul op 't promotiebord stait. En dus stoan je ondanks zes joar legere school en tien joar eerappels rooien (of peren plukken of - ach wat, wat dondert 't ook- bedenk 't zulf ook mor) bie de buren en boetenluu veur poal. Of om 't aans te zeggen: je worden vaierkaant uutlacht deur de burgerij. En wel ’t nait metain deurhad, dat legere is bewust zo schreven. Ik mag groag met verdaipens schrieven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten